1. Mikä on sivustosi tavoite?
Kotisivuilla tulisi aina olla jokin tavoite, eli mitä sivuston olisi tarkoitus tehdä tai mitä kävijän halutaan tekevän sivuilla. Tämä voi olla esimerkiksi:
- Potentiaalisen asiakkaan yhteydenotto sivujen kautta yhteydenottolomakkeella
- Potentiaalisen asiakkaan yhteydenotto puhelimitse
- Sähköpostilistan tilaajien kerääminen
- Tuotteen ostaminen verkkokaupassa
- Ajankohtaisista asioista tiedottaminen
Tavoite tulisi pitää kirkkaana mielessä jokaisessa sivuston suunnitteluun liittyvässä päätöksessä ja asiassa.
2. Mikä on budjettisi?
Kotisivujen toteutuksen hinta vaihtelee halvista tee-se-itse kotisivuista joskus jopa kymmenien tuhansien eurojen ratkaisuihin. Sinun tulee tietää kuinka paljon rahaa tulet tarvitsemaan ja olet valmis käyttämään, jotta sivustolle asetettu tavoite saavutettaisiin mahdollisimman hyvin.
Rahan lisäksi tulisi myös tietää kuinka paljon olet valmis käyttämään omaa aikaasi sivujen toteutukseen. Toteutustavasta ja toteuttajasta riippuen sivuston suunnittelu ja rakentaminen vaatii enemmän tai vähemmän yhteydenpitoa sekä materiaalin kasaamista toteuttajan kanssa.
3. Miten sivuilla huomioidaan yrityksesi brändi ja imago?
Kotisivut tulisi olla osa yrityksesi muuta markkinointisuunnitelmaa. Sivuston sekä muun markkinonnin viestit ja tyylit tulisi olla yhdenmukaisia.
Kaikki yritykseesi kuuluvat markkinointivälineet, kuten logot, värimaailma, sloganit, ym. tulisi olla käytössä myös nettisivuilla.
4. Mitä käyttäjille tarjotaan sivuilla?
Älä unohda ottaa huomioon myös sivuston käyttäjää suunnittelussa. Mitä he haluavat saada sivuilta irti? Etsivätkö he useimmiten kenties vain nopeaa yhteydenottoa, vai tulevatko lukemaan blogia tai ostamaan tuotteita? Miten teet kotisivusi juuri heille sopivaksi ja miten ratkaiset heidän ongelmat?
Yrityksen kotisivut tulisi aina rakentaa kävijää varten, jolloin sivusto hyödyttää sekä kävijää että yritystä.
5. Mikä saa käyttäjät palaamaan sivustolle?
Hyvät kotisivut eivät pelkästään saa paljon uusia kävijöitä. Tehokkaat sivut saavat kävijät myöskin palaamaan sivustolle uudestaan. Tällaiset kävijät myös ostavat ja päätyvät asiakkaaksi paljon kertakävijää todennäköisemmin. Sivuillasi tulisi siis olla jotain, joka saa kävijät vierailemaan nettiosoitteessasi yhä uudestaan ja uudestaan.
Blogit ovat koko ajan yleistymässä yritysten kommunikointivälineenä asiakkailleen. Se on myös loistava keino saada kävijä tulemaan sivuillesi uudestaan. Blogin avulla pääset lisäilemään sivustolle uutta sisältöä ja vaikkapa pitämään asiakkaasi perillä yrityksesi asioista.
6. Kuka kirjoittaa sivuston tekstit?
Sivuston tekstisisältö on erittäin tärkeä osa tehokkaita ja hyviä tuloksia tuottavia kotisivuja. Tekstiä täytyy olla riittävästi, mielellään yli 330 sanaa yhdellä sivulla, jos sivusto halutaan sijoittuvat hyvin Googlen hakutuloksissa. Luonnollisesti hyvin jäsennelty ja myyvä teksti on avainasemassa, kun sivustolla kävijästä halutaan saada maksava asiakas.
Jos sinulla pysyy kynä kädessä, niin muista varata riittävästi aikaa tekstien toteutukselle ja viimeistele ne huolellisesti. Toinen vaihtoehto on käyttää ammattilaista sisällöntuottajaa. Tekstintuotannosta voi lukea lisää tästä blogikirjoituksesta.
7. Mikä verkkotunnus otetaan käyttöön?
Verkkotunnus, eli domain on valtavan tärkeä osa sivustoa ja yritystä. Verkkotunnuksen pitäisi olla helposti muistettavissa ja kuvata yritystäsi tai toimintaasi. Yleensä lyhyemmät verkkotunnukset toimivat paremmin.
Jos yrityksesi toimii vain Suomessa, niin älä varaa .com tai .net päätteistä domainia. Kun Suomessa ollaan, niin .fi päätteinen verkkotunnus toimii parhaiten.
Verkkotunnus vaikuttaa myös sivuston sijoittumiseen hakukoneissa. Eli niin kannattaa harkita hakusanojen käyttöä domainissa, jos verkkotunnus ei veny liian pitkäksi. Toki monesti myös yrityksennimi.fi muotoinen verkkotunnus toimii loistavasti.
Onneksi olkoon! Jos olet tehnyt ja suunnitellut edellä olevat asiat kuntoon, niin todennäköisesti lähtökohtasi kotisivuille ovat jo kilpailijoitasi paljon paremmalla tasolla. Sinulla pitäisi nyt olla selkeä idea siitä, mitä sivujen olisi tarkoitus tehdä ja mitä haluat niiden sisältävän. Suunnittelun eteen on kuitenkin hyvä tehdä vielä hieman lisää hommia, jotta kotisivuista saadaan mahdollisimman tehokkaat.
Tämä osa käsitteli sivuston tavoitteita ja muita isompia linjauksia suunnittelussa. Seuraavassa osassa kaivaudumme hieman syvemmälle suunnittelun ihmeelliseen maailmaan. Perehdymme sivuston ilmeen ja ulkoasun suunnitteluun, eli mm. väreihin, rakenteeseen ja sisältöön. Palaillaanpa asiaan 🙂