Laadukas on tyhmä sana

2.2.2018Jussi Korhonen

Laatu-sanan keksijä halusi kaiketi viestiä lyhyemmin, että tuote on hyvä. Sanoin kaiketi, koska laatu-sanan merkitys on ollut retuperällä jo pitkän aikaa.

Tätä kirjoittaessa menin erään ison ja tunnetun suomalaisen verkkokaupan sivuille. Haaveilen läskipyörästä, joten otin fatbike-kategoriasta auki edullisimman, noin 400 euron hintaisen läskipyörän, ja luin tuotekuvauksen. Sana laadukas esiintyi muutaman lauseen esittelyssä kolmesti: kaikki osat olivat kuulemma huolella valittua huippulaatua. Laatu sitä, laadukas tämä. OK.

Voisiko harhaanjohtamisen lopettaa?

Laatu mielletään usein sanana samankaltaiseksi kuin hyvä. Ehkä siinä mielessä 400€ läskipyörä (alan liikkeissä hinnat lähtevät yleensä tonnista) voisi olla ”laadukas”? Pääseehän sillä eteenpäin, eikä se mene heti ekalla reissulla rikki.

Koska alan parhaiden toimijoiden tuotteet ovat perinteisesti laadukkaita, on 400€ romunkin oltava laadukas, eihän sitä kukaan muuten osta. Tästä pahan kierteestä johtuen laadusta on tullut merkityksetön sana, jota yritykset toitottavat fanaattisesti. Vain hölmö ostaisi tuotteen, joka ei ole laadukas.

Huonojen myyntimiesten on helppoa piiloutua laatu-sanan taakse. Laatua hokemalla voi välttää puhumasta tuotteen todellisista hyvistä puolista – tai niiden puutteesta. Ainakin minun hälytyskelloni alkavat soida välittömästi, jos myyjä aloittaa kertomalla minulle että heiltä kannattaa ostaa, koska tuote on laadukas.

Haluatko laadukkaat kotisivut? Vaadi laadun sijaan näitä

Suorapuheisessa maailmassa laatu tarkoittaisi, että tuote tai palvelu ”toimii kuten luvattu”. Laatu on kuitenkin maailman turhin sana, jos laatua ei avata ollenkaan. Kun kotisivutoimittaja lupailee huippulaatua, saat selville totuuden pohtimalla ja kysymällä häneltä seuraavista asioista:

Toimittajan referenssit ja suosittelijat

Pohdi näitä

Aloitetaan tärkeimmästä, tottakai. Tutki kiinnostavien kotisivutoimittajien referenssejä. Onko yritys tehnyt sivuja samankaltaisille alasi yrityksille aikaisemmin?

Vaikuttaako työnäytteiden jälki siltä, mitä omiltakin sivuiltasi haluaisit?

Onko toimittaja uskaltanut kertoa sivuillaan projektien konkreettisia tuloksia? Pitkät, puolin ja toisin antoisat asiakassuhteet poikivat usein kotisivutoimittajan käyttöön esiteltäviä tuloksia.

Kysy näitä

Kysy toimittajalta, voiko hän luvata sivuillesi paraatipaikan heidän työnäytteidensä joukosta. Jos vastaus on ei, ainakin hän on asian suhteen rehellinen. Jos vastaus on kyllä, niin olet merkittävä asiakas, jonka projekti tullaan ottamaan tosissaan alusta loppuun.

Neuvoisin sinua välttämään kotisivutoimittajia, jotka eivät jaksa panostaa työnäytteiden esittelyyn. Toimittajat, jotka eivät panosta asiakastarinoihinsa kertovat yleensä sivuillaan laadukkaista kotisivuista.

Toimittajan kokemus alalta

Kysy toimittajalta, kauanko kyseinen yritys on ollut alalla. Riisu toimittajan henkinen puolustus ajattelemalla vastaukseksi ääneen, että sehän on ihan vakuuttava määrä vuosia.

Kysy seuraavaksi, kauanko juuri sinun projektistasi vastaava henkilö on ollut alalla. Tämä on se kysymys, johon todella haluat saada vastauksen. Vai ottaisitko sinä Suomen kokeneimman kotisivuporukan junnulta harjoittelijalta kotisivut?

Sivujen julkaisujärjestelmä ja päivitettävyys

Julkaisujärjestelmä tarkoittaa kotisivujen takana jylläävää koodia, jonka tehtävä on tehdä sivuston muokkaamisesta helppoa ja vaivatonta. Varmista, että julkaisujärjestelmä, jolle sivusi rakennetaan, on ilmainen ja laajasti käytössä.

Jos sivusi ovat yleisesti käytössä olevan järjestelmän varassa, niin sinun ei käy kalpaten jos kotisivutoimittajasi päättää yhtäkkiä kymmenkertaistaa ylläpitohintansa. Jos toimittaja ehdottaa sivuja heidän itse kehittämän, huippuLAADUKKAAN järjestelmän päälle, siirry heti seuraavaan toimittajaehdokkaaseen, niin et jää ansaan.

Kysy näitä

Varmista, että sivujesi julkaisujärjestelmä on laajasti käytössä ja mieluiten ilmainen.

Varmista, että sivujen hallintapaneelista voi muuttaa jokaikistä kuvaketta, kuvaa ja tekstiä helposti tarvitsematta lainkaan ymmärtää tai kajota koodiin.

Sivuston nopeus

Sivuston nopeustestit ovat ehkä paras tapa tunnistaa pahimmat kotisivu-amatöörit. Toimi näin: Suuntaa osoitteeseen www.gtmetrix.com tai vastaavaan sivuston nopeustesteriin ja syötä kenttään kotisivutoimittajan referenssi-sivuja.

Tulokset on ainakin Gtmetrixillä puristettu muutamaan numeroarvoon ja kouluarvosanaan. A:t ja B:t ovat hyviä ja tarkoittavat, että sivuston tekijä ymmärtää sivuston nopeuden merkityksen sivuston myyvyydelle.

Jos tulokset näyttävät punaista, vaadi että sinun sivustosi toteutuksessa nopeusasioista ei tingitä.

Sivuston hakukoneoptimointi

Maailman hienoin sivusto joka ei löydy Googlesta on paska sivusto. Kysy siis kotisivujen toimittajalta, että millainen näkemys hänellä on sivuston hakukonemenestyksestä: pääseekö sivustosi Googlessa etusivulle tärkeillä hakutermeillä? Kuinka kauan etusivun saavuttamisessa kestää?

Jos hän vastaa välittömästi että kyllä pääset etusivulle, niin suosittelen suhtautumaan kyseiseen toimittajaan varauksella. Rehellinen ja tunnollinen vastaus kysymykseesi vaatii kilpailijoihin perehtymistä, hakusanatutkimusta ja vähintääkin tärkeiden hakutermien Googlausta, jotta näkee mitä vastaan ollaan kilpailemassa.

Takuu julkaisunjälkeisten itsestään ilmaantuvien ongelmien korjaamiseen

Yksi laadun parhaista takeista on pyytää toimittajalta sitoumus korjata kaikki kotisivuissa ilmenevät viat vuoden ajan ilmaiseksi. Toimittaja, joka uskoo omaan tuotteeseensa ja osaa asiansa, uskaltaa kyllä luvata sinulle tämän.

2 kommenttia kirjoitukseen "Laadukas on tyhmä sana":

 1. Jouko Vironen | 4.2.2018

  Hienoa Antti
  Voitko katsoa meidän MGO sivuston optimoinnin


  1. Jussi Korhonen | 5.2.2018

   Terve Jouko! Mukava että tykkäsit kirjoituksesta.

   Antti on yhteydessä sinuun päin!


Kommentoi kirjoitusta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaiset vinkit sähköpostiin

Tilaa maksuton uutiskirje, niin saat vinkit suoraan sähköpostiisi kerran kuussa!

Uutiskirjeen tilaaminen ei sido sinua mihinkään ja voit peruuttaa tilauksen milloin vain. Uutiskirjeen tilaamalla hyväksyt tietosuojaselosteemme.