Voisiko harhaanjohtamisen lopettaa?
Laatu mielletään usein sanana samankaltaiseksi kuin hyvä. Ehkä siinä mielessä 400€ läskipyörä (alan liikkeissä hinnat lähtevät yleensä tonnista) voisi olla ”laadukas”? Pääseehän sillä eteenpäin, eikä se mene heti ekalla reissulla rikki.
Koska alan parhaiden toimijoiden tuotteet ovat perinteisesti laadukkaita, on 400€ romunkin oltava laadukas, eihän sitä kukaan muuten osta. Tästä pahan kierteestä johtuen laadusta on tullut merkityksetön sana, jota yritykset toitottavat fanaattisesti. Vain hölmö ostaisi tuotteen, joka ei ole laadukas.
Huonojen myyntimiesten on helppoa piiloutua laatu-sanan taakse. Laatua hokemalla voi välttää puhumasta tuotteen todellisista hyvistä puolista – tai niiden puutteesta. Ainakin minun hälytyskelloni alkavat soida välittömästi, jos myyjä aloittaa kertomalla minulle että heiltä kannattaa ostaa, koska tuote on laadukas.
Haluatko laadukkaat kotisivut? Vaadi laadun sijaan näitä
Suorapuheisessa maailmassa laatu tarkoittaisi, että tuote tai palvelu ”toimii kuten luvattu”. Laatu on kuitenkin maailman turhin sana, jos laatua ei avata ollenkaan. Kun kotisivutoimittaja lupailee huippulaatua, saat selville totuuden pohtimalla ja kysymällä häneltä seuraavista asioista:
Toimittajan referenssit ja suosittelijat
Pohdi näitä
Aloitetaan tärkeimmästä, tottakai. Tutki kiinnostavien kotisivutoimittajien referenssejä. Onko yritys tehnyt sivuja samankaltaisille alasi yrityksille aikaisemmin?
Vaikuttaako työnäytteiden jälki siltä, mitä omiltakin sivuiltasi haluaisit?
Onko toimittaja uskaltanut kertoa sivuillaan projektien konkreettisia tuloksia? Pitkät, puolin ja toisin antoisat asiakassuhteet poikivat usein kotisivutoimittajan käyttöön esiteltäviä tuloksia.
Kysy näitä
Kysy toimittajalta, voiko hän luvata sivuillesi paraatipaikan heidän työnäytteidensä joukosta. Jos vastaus on ei, ainakin hän on asian suhteen rehellinen. Jos vastaus on kyllä, niin olet merkittävä asiakas, jonka projekti tullaan ottamaan tosissaan alusta loppuun.
Neuvoisin sinua välttämään kotisivutoimittajia, jotka eivät jaksa panostaa työnäytteiden esittelyyn. Toimittajat, jotka eivät panosta asiakastarinoihinsa kertovat yleensä sivuillaan laadukkaista kotisivuista.
Toimittajan kokemus alalta
Kysy toimittajalta, kauanko kyseinen yritys on ollut alalla. Riisu toimittajan henkinen puolustus ajattelemalla vastaukseksi ääneen, että sehän on ihan vakuuttava määrä vuosia.
Kysy seuraavaksi, kauanko juuri sinun projektistasi vastaava henkilö on ollut alalla. Tämä on se kysymys, johon todella haluat saada vastauksen. Vai ottaisitko sinä Suomen kokeneimman kotisivuporukan junnulta harjoittelijalta kotisivut?
Sivujen julkaisujärjestelmä ja päivitettävyys
Julkaisujärjestelmä tarkoittaa kotisivujen takana jylläävää koodia, jonka tehtävä on tehdä sivuston muokkaamisesta helppoa ja vaivatonta. Varmista, että julkaisujärjestelmä, jolle sivusi rakennetaan, on ilmainen ja laajasti käytössä.
Jos sivusi ovat yleisesti käytössä olevan järjestelmän varassa, niin sinun ei käy kalpaten jos kotisivutoimittajasi päättää yhtäkkiä kymmenkertaistaa ylläpitohintansa. Jos toimittaja ehdottaa sivuja heidän itse kehittämän, huippuLAADUKKAAN järjestelmän päälle, siirry heti seuraavaan toimittajaehdokkaaseen, niin et jää ansaan.
Kysy näitä
Varmista, että sivujesi julkaisujärjestelmä on laajasti käytössä ja mieluiten ilmainen.
Varmista, että sivujen hallintapaneelista voi muuttaa jokaikistä kuvaketta, kuvaa ja tekstiä helposti tarvitsematta lainkaan ymmärtää tai kajota koodiin.
Sivuston nopeus
Sivuston nopeustestit ovat ehkä paras tapa tunnistaa pahimmat kotisivu-amatöörit. Toimi näin: Suuntaa osoitteeseen www.gtmetrix.com tai vastaavaan sivuston nopeustesteriin ja syötä kenttään kotisivutoimittajan referenssi-sivuja.
Tulokset on ainakin Gtmetrixillä puristettu muutamaan numeroarvoon ja kouluarvosanaan. A:t ja B:t ovat hyviä ja tarkoittavat, että sivuston tekijä ymmärtää sivuston nopeuden merkityksen sivuston myyvyydelle.
Jos tulokset näyttävät punaista, vaadi että sinun sivustosi toteutuksessa nopeusasioista ei tingitä.
Sivuston hakukoneoptimointi
Maailman hienoin sivusto joka ei löydy Googlesta on paska sivusto. Kysy siis kotisivujen toimittajalta, että millainen näkemys hänellä on sivuston hakukonemenestyksestä: pääseekö sivustosi Googlessa etusivulle tärkeillä hakutermeillä? Kuinka kauan etusivun saavuttamisessa kestää?
Jos hän vastaa välittömästi että kyllä pääset etusivulle, niin suosittelen suhtautumaan kyseiseen toimittajaan varauksella. Rehellinen ja tunnollinen vastaus kysymykseesi vaatii kilpailijoihin perehtymistä, hakusanatutkimusta ja vähintääkin tärkeiden hakutermien Googlausta, jotta näkee mitä vastaan ollaan kilpailemassa.
Takuu julkaisunjälkeisten itsestään ilmaantuvien ongelmien korjaamiseen
Yksi laadun parhaista takeista on pyytää toimittajalta sitoumus korjata kaikki kotisivuissa ilmenevät viat vuoden ajan ilmaiseksi. Toimittaja, joka uskoo omaan tuotteeseensa ja osaa asiansa, uskaltaa kyllä luvata sinulle tämän.