Sivututkasta kuoriutui Arcode ja All Out Agency

Sivututkan kymmenen toimintavuoden jälkeen meidän on aika siirtyä eteenpäin. Työt ja intohimo erinomaisen verkkosivupalvelun eteen jatkuvat uusissa yrityksissä.

Antti jatkaa WordPress-kehittäjänä ja asiantuntijana Arcode -nimen alla. Jussi suunnittelee ja toteuttaa verkkosivustoja All Out Agency -nimellä.

Voit lukea lisää päätöksestä ja sen taustoista tästä blogikirjoituksesta. Sivututkan tarinan ja parhaat palat löydät täältä.

Vuosi

2020

Nämä tehtiin

  • Verkkosivujen suunnittelu
  • WordPress toteutus

Tekijät

  • Sivututka

Tavoitteet

  • Modernisoida taiteilijaresidenssin idea: residenssiin myös etänä
  • Taiteilijan ja residenssin väen pystyttävä luomaan sisältöä
  • Käytettävyyden reipas parantaminen
  • AA-tason saavutettavuus

Taidetta, ajan mukaisesti etänä.

Taiteilijaresidenssi Frosterus on Kärsämäellä sijaitseva, 1700-luvulla rakennettu pappila, johon taiteilijat voivat vetäytyä keskittymään työhönsä rauhan keskellä.

Kosken niskalla, tervantuoksuisessa maalaismaisemassa Sivututka ja residenssin väki ideoivat miltä korona-ajan residenssi näyttää.

Taiteilijaresidenssi Frosterus talvikuva koskelta päin

Tavoitteena digitaalinen paikka, joka tuntuu perinteiseltä.

AiR Frosteruksen sivuston tulee herättää kävijöissä lämmin ja kotoisa tunnelma. Tietynlainen arvokkuus kuuluu asiaan: Pappilan miljöö on rustiikkinen, minimalistinen ja hyvin arvokas. Tätä tunnelmaa haluttiin myös sivustolle.

Kuvien ja muun median kautta esiin nostettava taide tulee päästä täysiin oikeuksiinsa.

Some-sisältö ei tunnu arvokkaalta.

Taiteilijat käyttävät valtavasti aikaa ja yleensä myös rahaa tehdäkseen taidetta, josta he voivat olla ylpeitä.

Some kuitenkin opettaa ihmisen himoitsemaan aina sitä seuraavaa, nurkan takana odottavaa juttua. Mielihyvän kehä on liian lyhyt, eikä pysähtymiselle ja rauhoittumiselle ole aikaa.

Arvokas, suurella sydämellä ja tunteja säästelemättä luotu sisältö katoaa nopeasti muun kohinan joukkoon ilman, että katsoja ehtii keskittyä siihen.

Tämän ongelman ratkaisemisesta tuli yksi projektin keskisimpiä tavoitteita. Tarvitaan sivusto, jossa digitaalinen rakenne palvelee taidetta, eikä toisin päin.

Air Frosterus isoin ongelma: taiteen esittely perinteisessä somessa ei toimi hyvin.
Virtuaaliresidenssi käyttöön

Visuaalinen tyyli.

Hillitty, taustalle jäävä ulkoasu jonka tehtävä on korostaa taiteilijoiden tuottamaan sisältöä.

Värit ja fontit valittiin pitäen aina mielessä, että niiden tehtävä on antaa rustiikkinen tunnelma ottamatta ykkössijaa visuaalisina elementteinä. Fonttiyhdistelmä Butler ja Work Sans osoittautui tässä tehtävässä hyvin toimivaksi.

Frosterus ulkoasu mobiilissa

Taidenäyttelyt ja taiteilijat parrasvaloihin.

Heti sivuston etusivulta alkaen keskitytään taiteeseen ja taiteilijoihin taiteen takana. Jopa sivuston ylävalikko vietiin valikkopainikkeen taakse piiloon häiritsemästä käyttöä, vaikka se olisi isoilla näytöillä mahtunut perinteiseen tapaan logon viereen.

Taidenäyttelyiden lisäksi taiteilijoiden on mahdollista järjestää live-tapahtumia esimerkiksi Youtubessa tai Twitchissä. Kävijät näkevät etusivulta kätevästi myös, milloin seuraavat live-tapahtumat ovat tulossa.

Perus-sisiältöä jossa artistit ja taide keskiössä

Etusivu leveällä näytöllä.

AiR Frosterus etusivu desktop-koossa

Jokainen näyttely on tarina, ja tarinat ovat erilaisia..

Yksi taiteilija tekee maalauksia, toinen säveltää musiikkia. Ei ole yhtä yleispätevää muottia, johon näyttelyt voitaisiin sovittaa.

AiR Frosteruksen sivuston virtuaalinäyttelyt ovat täysin taiteilijoiden itse rakennettavissa ja räätälöitävissä. Ne mahdollistavat erilaisten kuva- ja tekstiasetteluiden lisäksi videon ja musiikin käytön.

Jotta virtuaalinäyttelyt tuntuisivat mahdollisimman aidoilta, niihin rakennettiin aukioloajat. Näyttelyt ovat siis auki vain tietyn aikaa – juuri kuten oikeat näyttelyt.

 

Näyttelyiden moduulit

Joustava sisällön rakentaminen lohkoista.

Taiteilija rakentaa näyttelyn valitsemalla sisältöjä varten sopivat moduulit.

Valinnan vapautta on todella runsaasti, ja luovuus pääsee ottamaan vallan. Tällä tavalla taiteilijat voivat esitellä työnsä juuri sillä tavalla kuin on tarkoitus, ja kokemuksesta tulee kävijälle entistä uniikimpi.

Mitä mieltä asiakas oli?

Air Frosterus Susanna Salokannel

”Parasta oli järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus tarjouksesta toteutukseen. Projektin vetovastuu oli selkeästi teillä, ja asiakas sai mitä toivoi. Myös innovatiivisuus sivuston ilmeen osalta oli erittäin hyvin hallussa.

Kiitos hyvästä yhteistyöstä ja selkeästä, aikataulussa pysyneestä toteutuksesta!”

- Susanna Salokannel, Toiminnanjohtaja