1. Värimaailma
Jos yritykselläsi on jo olemassa jonkinlainen brändi ja logo valmiina, niin tämä kohta voi olla melko helppo. Käytä logosi värejä myös kotisivuilla esimerkiksi tehosteväreinä napeissa ja huomiota kaipaavassa sisällössä.
Muista kuitenkin, että värien kanssa täytyy olla tarkkana, ettei sivusto ala muistuttaa liikkuvaa sirkusta. Hillitympi linja ja tehostevärien harkittu käyttö toimii monesti parhaiten!
Jos yritykselläsi ei ole ennestään valittua väriteemaa, tai sivuille halutaan valita lisää tehoste- tai täydennysvärejä päävärin lisäksi, niin tämä kohta kannattaa miettiä huomattavan tarkasti. Väreillä on melko dramaattinen vaikutus sivujen ulkoasuun, jonka lisäksi niillä on psykologinen vaikutus kävijään.
2. Logo
Jos yritykselläsi on jo olemassa hieno logo, niin onneksi olkoon! Haluat tietenkin käyttää tätä logoa myös uusilla kotisivuillasi.
Jos taas logo vielä puuttuu, niin voit joko suunnitella sen itse tai teettää sen ammattilaisella. Jos sinulla ei ole aikaisempaa graafisen suunnittelun kokemusta ja olet tosissasi yrityksesi kanssa, niin suosittelen ehdottomasti ammattilaiseen turvautumista.
Joka tapauksessa olisi hyvä tietää etukäteen minkälaisia värejä haluat logossa käyttää. Itse sivuston suunnittelussa on myös otettava huomioon logon muoto ja koko.
3. Sloganit ja sanonnat
Käytä sloganeita ja muita yrityksesi markkinoinnin iskulauseita myös kotisivuillasi. Tämä ja kaksi edellistä kohtaa luovat asiakkaallesi yhtenäisen viestin, joka auttaa heitä muodostamaan jonkinlaisen kuvan ja mielipiteen yrityksestäsi ja toiminnastasi.
4. Rakenne
Kotisivujen rakenne tärkeää miettiä kuntoon. Eli mitä eri sivuja ja osioita kotisivuille tulee ja miten ne ovat linkitettyinä toisiinsa.
Mitä pääsivuja sivuille tulee? Pääsivuja voivat olla esimerkiksi Etusivu, Hierontapalvelut, Tuotteet, Ajankohtaista, Yhteydenotto. Hierontapalvelut pääsivun alla voisi olla sitten alasivuina esimerkiksi Klassinen hieronta, Urheiluhieronta ja Kuumakivihieronta. Näillä alasivuilla avattaisiin sitten tarkemmin mitä kukin palvelu tarjoaa.
Sivuston rakenne on yksi tärkeimmistä asioista suunnittelussa, koska kävijöiden täytyy pystyä helposti ja vaivattomasti liikkumaan sivuilla paikasta toiseen. Sivuston käyttökokemus ja flow on parempi, plus valikoista tulee selkeitä.
5. Sommittelu
Ennen sivujen rakennustyön aloittamista on hyvä tehdä luonnostella ja hahmotella sivuston sommittelu, eli layout valmiiksi. Tämän voi tehdä ihan kynän ja paperin avulla, mutta paras ja selkein tulos saadaan esimerkiksi photoshopilla.
Onnistuneeseen sommitteluun ja luonnokseen kuuluu mm. logon, valikkojen ja kuvien paikkojen lisäksi myös tekstisisällön ja asettelun suunnitteleminen.
6. Kuvat ja kuvakkeet
Sommitteluvaiheessa otit luultavasti huomioon myös kuvien ja kuvakkeiden paikat. Kuvat ovat tietenkin taas yksi todella tärkeä osa kotisivujasi ja designia. Älä ikinä laita sivuille huonolaatuisia, esimerkiksi puhelimella huonossa valaistuksessa otettuja kuvia. Parhaimmillaan hyvät kuvat tukevat sivuston viestiä ja ohjaavat kävijää tekemään haluamiasi asioita.
Jos budjetissasi ei ole varaa käyttää rahaa ammattikuvaajaan, niin monista kuvapankeista löytyy pienellä etsinnällä monesti sopivia ja hyvälaatuisia kuvia. Toki paras vaihtoehto on yleensä se ammattikuvaaja, jonka avulla saat yksilöityä ja huippulaatuista kuvamateriaalia.
Jos olet tehnyt kaikki tämän ja edellisen oppaan asiat, niin sinulla on nyt selkeä kuva ja suunnitelmat valmiina uusia kotisivujasi varten. Näiden avulla käytät vähemmän aikaa muutosten tekemiseen ja ongelmien korjaamiseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!
Jos yritykselläsi ei ole vielä kotisivuja tai sinulla on jokin toteuttamisen arvioinen idea, niin nyt on jo aika tarttua toimeen ja aloittaa suunnittelu. Onnea matkaan!